A kortalan szépség világa

Az öregedés és a hajhullás

A kor előrehaladtával a szervezet egyre inkább megváltozik. Egyes folyamatok lelassulnak, mások teljesen leállnak. A leépülés eredménye az őszülés, hajhullás, a haj állagának romlása, kopaszodás is.
Sokan úgy érzik, hogy szélmalom harcot vívnak a következményekkel, de tudatosítani kell mindenkinek magában ebben a helyzetben, hogy nagyon sok mindent tehet az egyén, hogy életmódjával, megfelelő étkezéssel, testmozgással lehetséges az öregedési folyamatokat lelassítani és egy minőségi időskori életet élni. Ez választás kérdése is.

Melyek a hajhullás okai az idősödő szervezetben?

1. Szív és keringési rendszer
Az életkorral együtt növekszik a szív-és érrendszeri megbetegedések száma. Ennek oka, hogy különböző okok folytán az erek fala megvastagszik, egyre rugalmatlanabbá válik, és az erek nem tudják megfelelően ellátni a szerepüket, így az egyes szervek vérellátottsága is romlik, többek között a hajhagymáké is. Megfelelő tápanyag hiányában rosszabb minőségű, vékonyabb haj nő, de le is állhat a hajhagyma működése és kihullik a hajszál.

2. Immunrendszer
Az öregedéssel a szervezet fehérje molekulái is megváltoznak, ami azt eredményezi, hogy az immunrendszer elkezdi termelni az ellenanyagot, ez az oka az egyre gyakoribb autoimmun betegségnek. Ezek több típusa hajhullással, kopaszodással jár.

3. Hormonszint
Ezt a területet korábbi bejegyzésemben már részletesen taglaltam. A lényeg, hogy 55-60 év felett már minden hormon ( ösztrogén, tesztoszteron, androgén hormonok, pajzsmirigy hormon, növekedési hormon, inzulin, andoszteron) szintje egyéni eltérésekkel csökken, mely ugyancsak hajhullással jár.

4. Felszívódás
Idős korban lassul és gyengül az emésztés, a gyomorsav és a tápanyag felszívódása csökken. A rosszul megemésztett táplálék következtében a bélfalat irritáló anyagok keletkeznek, a bélfal begyulladhat, rajta sérülések keletkezhetnek. A fal áteresztő képessége is jelentősen romlik. A tápanyagok és vitaminok (B, C, E, D, K vitamin, kalcium, réz, magnézium, cink) nem tudnak felszívódni, hiányállapot alakul ki, amely hajhulláshoz is vezet.

5. Sejtosztódás
Az öregedéssel egyre kevesebb sejt reprodukálódik a szervezetben és a megmaradó sejtek minősége is csökken. Szerkezeti változások jönnek létre bennük és a vízvesztés miatt zsugorodnak. Mindez működési zavarokhoz vezet. A hajszál képződése a rendkívül gyorsan osztódó mátrix által történik, az öregedéssel ezek munkája is lassul és a haj minősége romlik, hajhullás alakul ki.

Mit tehetünk, hogy idősebb korban is megőrizzük hajkoronánkat, vagy legalább lassítsuk a leépülési folyamatokat?

  • A helyes táplálkozással sokat tehet a fentiek előmozdítására.
  • Fogyasszon sok rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, párolva, vagy léként, mivel ilyen formában jobban emészthetők, tehát jobb folyamatait.
  • Töltsön minél több időt a természetben, mozogjon rendszeresen, legalább napi fél-egy órát.
  • Alkalmazzon tűs orvosi mezoterápiát a hajhagymák táplálására, mert csak ezzel a módszerrel tud célzottan a megfelelő helyre eljutni a tápanyag, vitamin és ha szükséges, a DHT hormon termelődését meggátoló Dutasteride hatóanyag, amely megállítja a hajhullások 90%-át a kutatások szerint.

Kérje szakértőnk iránymutatását, látogasson el web oldalunkra: www.mesoklinika .hu