A kortalan szépség világa

Ezért hullik a hajad…

A mai blog bejegyzésemben egy Cosmopolitan-ben megjelent (2019. 06. 05.) cikkében foglaltakat szeretnék összegezni, amelyben az angol hajhullás kutató, Anabel Kingsley, a londoni Philip Kingsley Clinik trichológusa nyilatkozik.

Anabel elmagyarázta, hogy a hajhullás nagyon gyakori probléma a nőknél – gyakoribb, mint azt észreveszik. „A kutatások azt mutatják, hogy három nő közül legalább 1 szenved hajhullás vagy csökkent hajmennyiség problémájától az életük egy bizonyos szakaszában". De nem kell kiborulni azonnal, mert van megoldás.

Először is, a hajhullásnak különféle típusai vannak, genetikai és reaktív ...

Genetikai:

Sokan genetikailag hajlamosak a hajvékonyodásra, ami azt jelenti, hogy fokozatosan, csökken a haj mennyisége. "Ezekben az esetekben bizonyos szőrtüszők érzékenyek a férfi hormonokra - és ez az érzékenység a tüszők fokozatos összehúzódását majd egyre finomabb és rövidebb szőrszálakat eredményez minden egyes haj növekedési ciklus során." – magyarázza Anabel

Reaktív:

Ez azt jelenti, hogy a hajhullás az egyensúly valamilyen felborulásának eredménye. "A túlzott napi hajhullás (amelyet telogen effluvium néven ismernek) nem függ genetikai hajlamtól, ez egy belső egyensúlyhiány (pl. támanyaghiány) vagy ideges állapot, súlyos stressz, radikális fogyókúra vagy betegség következményeként jelentkezik" - mondja Anabel.

 

A hajhullás 7 leggyakoribb kiváltója ...

1. Hormonális egyensúly elvesztése

A hormonális egyensúlyhiány számos idegesítő egészségügyi és esztétikai problémát okozhat, a felnőttkori pattanásoktól a súlygyarapodásig. Ha hormonjaink működése nem megfelelő, az az egész testre hatással van (természetesen a hajat is beleértve).

"A hormonok óriási szerepet játszanak a hajnövekedési ciklus szabályozásában" - magyarázza Anabel. "Az ösztrogének (női hormonok)" hajbarát "és segítik a szőrszálakat növekedési fázisban tartását az optimális ideig. Az androgének (férfi hormonok) nem nagyon hajbarátak, és lerövidíthetik a hajnövekedési ciklust."

"Az androgének túlsúlya (amelyet egy endokrin rendellenesség, például a policisztás petefészek szindróma okozhat) hajhulláshoz vezethet. Ennek mértéke gyakran a génekre vezethető vissza - Akinek genetikai hajlama van a tüsző érzékenységére, a hormonális egyensúlyhiány jobban befolyásolja a hajhullását, mint annak, aki nem hajlamos erre. "

2. A stressz

Nem mítosz, hogy a túlzott stressz szó szerint kihullatja a haját. Hogyan történik ez? Nos, emeli az androgén (férfi hormon) szintet, ami viszont hajhullást okozhat. "A stressz fejbőr problémákat is előidézhet, például korpásodást, megzavarhatja az étkezési szokásokat és összezavarhatja az emésztőrendszert - mindez negatív hatással lehet a hajra" - mondja Anabel.

3. Vashiány / anémia

"A nők hajhullásának egyik leggyakoribb oka a vashiány. A vas elengedhetetlen a hajsejt fehérjék előállításához", e nélkül a haj szenvedni fog.

4. Hyperthyreosis és Hypothyreosis

"A pajzsmirigy segíti a szervezet anyagcseréjének szabályozását azáltal, hogy szabályozza a fehérjék előállítását és a szövetek oxigén felhasználását. Ezért a pajzsmirigy egyensúlytalansága befolyásolhatja a szőrtüszőket" - magyarázza Anabel. Továbbá, ha a pajzsmirigy-rendellenességet nem kezelik, anémiát eredményezhet, amely - amint az imént tárgyaltuk - egy másik állapot, amely hatással lehet a hajra (vagy annak hiányára).

5. B12 vitamin hiánya

A B12-vitamin hiánya fáradtságot és energiahiányt okozhat. Ismerős a szituáció? Nos, a probléma itt nem ér véget, a haját is megterhelheti ...

"A B12-vitaminhiány gyakran hajhullást okoz, mivel befolyásolhatja a vörösvértestek egészségét, amelyek oxigént szállítanak a szövetekbe" - mondja Anabel. "Ez a leggyakoribb a vegánok körében, mivel a B12 előállítása elsősorban  állati fehérjék útján történik."

6. Drámai fogyás

Ha a mérleg mutatója kevesebbet mutat egy fogyókúra során, annak örülünk, de a rövid időn belüli nagy mértékű súlyvesztésnek komoly következményei vannak. "6-12 héttel a drámai súlycsökkenés után, amely akár szándékos, akár nem szándékos, a haj általában elkezd hullani" - mondja Anabel.

"Noha a hajuk hihetetlenül fontos számunkra pszichológiai szempontból, fiziológiai szempontból nem nélkülözhetetlen; élhetnénk haj nélkül úgy, hogy fizikai egészségünkre káros lenne. Ez azt jelenti, hogy minden táplálkozási hiány először a hajunkban jelentkezik." Még egy ok arra, hogy elkerüljük az összeomlással járó diétákat, és inkább egészséges, kiegyensúlyozott életmódot próbáljunk elfogadni.

7. Az életkor

A menopauza előtt vagy folyamán a test változásai is hatással lehetnek a hajadra. "A hajhullás egyre gyakoribb, a menopauza előtt és után" - magyarázza Anabel. "Fontos tudnunk, hogy a haj öregszik, és az öregedéssel a haj természetesen finomabb lesz. Ez egy teljesen normális része az öregedési folyamatnak."

Rendben, szóval most már tudod, mi okozza a hajhullást, így tudod kezelni ...

De erről a következő blog bejegyzésemben fogok részletesebben beszélni. Várlak az oldalamra!