A kortalan szépség világa

HAJHULLÁS ELLEN – kevésbé ismert régi és újabb orvosi megoldások

A haj elvesztése soha nem szórakoztató dolog. Látva a fej ékének lassú elkopását, vékonyodását, sokan pánikba esnek, őrülten kezdik kutatni a hajhullás elleni kezeléseket, csodaszereket és a kínálat hatalmas dömpingjével szembesülnek. Órákat töltenek az interneten kutatva és ahogy múlik az idő, a hatalmas adat-és információ mennyiség még inkább kétségbe ejti a megoldást keresőt. Melyik az igazi, a leggyorsabb, a leglátványosabb kezelés a hajhullás megállítására, a hajnövekedés serkentésére?

Ebben a blogban 4 olyan orvosi megoldásról beszélek, amelyek az utóbbi évtizedben terjedtek el a hajhullás kezelése terén, bár nem olyan széles körben. Ennek természetesen megvan az oka.

 

1. FINASTERIDE

A Finasteride egy gyógyszer. Funkciója, hogy csökkenti és minimalizálja a DHT nevű férfi nemi hormon szintjét, mely szinte az összes diffúz (nem foltos) hajhullás okozója. Itt fontos megjegyezni, hogy a nők és a férfiak hormonszintje drasztikusan különbözik egymástól, így a nőknek csak fokozott elővigyázatosság és orvosi tájékoztatás után tanácsos igénybe venni a Finasteride kezelést a menopausa előtti életszakaszokban, ugyanis kellemetlen mellékhatásokat is okozhat (kiütések, allergiás reakciók és csökkent szexuális képesség). A klimaxban lévő, ill. azon átesett nők körében a kockázati tényezők jelentősége csökken, ugyanakkor éppen ebben az időszakban egyre több hölgyet sújt a túlzott hajhullás, hajvékonyodás, sőt esetekben a kopaszodás. Egy klinikai vizsgálatban részt vevő férfiaknál, akik Finasteride kezelést kaptak, átlagosan 12,2%-kal nőtt a hajsűrűségük 12 hónap alatt. Az eredmény megtartása és növekedése azonban azt feltételezi, hogy a Finasteridet folyamatosan szedni kell.

 

2. MINOXIDIL

A Minoxidil egy nem vényköteles (OTC) megoldás, amely mind a férfiak, mind – főként az utóbbi időben - nők androgenetikus alopecia (genetikai kopaszság) kezelésére szolgál. Ha szerencséje van, akkor a minoxidil kezelések révén csak különböző fejbőr problémákkal kénytelen szembesülni (viszketés, égő érzés, bőr kiszáradása) és nem találkozik a lehetséges (és komolyabb!) mellékhatásokat, amelyek között szerepel a nem kívánt testszőr, valamint szédülés és mellkasi fájdalom is. hogy csak néhányat említsünk.

Tehát mennyire hatékony ez? Az összes mellékhatás lehetőségét kizárva, egy klinikai vizsgálat szerint 8 hónapos időtartamon keresztül a minoxidil mintegy 15,4% -kal növeli a haj mennyiségét, de milyen áron?

Fontos tudni: életed végéig minoxidilt kell használni, és minden nap fel kell kenni a fejbőrödre, különben az új haj gyorsan kihullik. Tehát rizikós megoldás és az eredmény is bizonytalan.

 

3. PRP INJECTIONS

Egy másik hajhullás elleni és hajnövekedést serkentő kezelés, amelyet jelenleg egyes hajgyógyászati klinikákon végeznek, a vérlemezke-gazdag plazma (PRP) injekció. A vérlemezkékben gazdag plazma a vérben található vérlemezkék azon koncentrációja, amely meghatározó a véralvadás szempontjából. A vérlemezkék felszabadítják a bioaktív fehérjéket (növekedési faktorokat), ami aregenerációs képességeket növeli.

Hajhullás kezelése esetén a PRP-t a beteg véréből vonják ki és az alopecia által érintett fejbőr területére injektálják. Az eredmények változóak; Azok a betegek, akik nem rendelkeznek orvosi ellenjavallatokkal (mint például a vérlemezke diszfunkciós szindróma, az antikoaguláns kezelés és / vagy a vér rendellenességei), 1-3 hónapon belül látható eredményeket tapasztalnak a haj helyreállítása terén. Egy konkrét vizsgálat szerint a follicularis sűrűség 31% -kal nőtt 2 hónapos időszak alatt.

Mivel a PRP-t a beteg saját vére tartalmazza, a hajhullás elleni PRP-injekciókat természetes megoldásnak lehet tekinteni, amelynek célja a test saját mechanizmusának hatékony működése; azonban nincs egyetértés a PRP-injekciók gyakoriságában vagy a vérlemezkék koncentrációjában. Ezenkívül, mint viszonylag új hajhullás-terápia, ezt a kezelést nem támogatják évtizedes klinikai vizsgálatok, és továbbra is kissé kísérleti jellegűnek tekintik.

 

4. LÉZERES FOTOTERÁPIA

A negyedik hajnövekedési kezelés a lézerfény erejét használja fel. Ez a módszer ismert még alacsony szintű lézeres terápia (LLLT), lézeres fototerápia (LPT) vagy lézeres hajterápiaként is. Ebben az esetben koherens lézerfényt generálnak egy eszközből körülbelül 20 percig. Egy adott LPT klinikai vizsgálat szerint a hajszálak száma 4%-19% -kal nőtt.

A minoxidil, finasteride és PRP injekcióktól eltérően gyakorlatilag nincs ellenjavallata a lézeres terápiának; évtizedek óta működik. Először véletlenül fedezte fel Dr. Mester Endre magyar orvos az 1960-as években, és több száz publikált klinikai tanulmány vizsgálja a módszer hatékonyságát.

A 4 fenti lehetőség közül talán a 4. a legjobb módszer. Megfizethető, természetes, mellékhatása nincs, természetes megoldás, persze mindez az eredményesség rovására is mehet. De hát akkor melyik módszer az, amely amellett, hogy hatásos, gyorsan láthatóak az eredmények, a legtöbb páciensnek megfelelő? A következő blogbejegyzésben ezzel foglalkozom részletesen.