A kortalan szépség világa

Hormonális okok és a hajhullás

Előző blog bejegyzésemben írtam arról, hogy a nőknél milyen jelentős változásokat okoz a hormonszint megváltozása serdülőkorban és a a klimax idején. Mai blogomban összefoglalom, milyen hormonális okok állhatnak a hajhullás hátterében.


Férfi nemi hormonok – androgenetikus hajhullás

A férfiaknál az elsődleges nemi jelleget a herékben termelődő androgenetikus hormonok határozzák meg. Ezek a hormonok a női szervezetben is megtalálhatók, a mellékvese és a petefészek termeli őket. Nekik köszönhetően alakul ki a szeméremdomb és a hónalj szőrzete, valamint a tinédzser kori pattanások is nekik köszönhetők.
A hajhagymák az embernél kortól és nemtől függetlenül kisebb-nagyobb mértékben érzékenyek a DHT (dehidrotesztoszteron) nevű férfi nemi hormonra. Ennek köszönhetően férfiaknál és nőknél egyaránt nagyon korán is elkezdődhet a kóros hajhullás, kopaszodás. A DHT hatására ugyanis zsugorodik a hajtüsző, jelentősen lerövidül a hajszálak növekedési fázisa, amely vékony, gyenge hajszálak képződéséhez vezet. A hajkorona a fokozódó diffúz (szórt) hajhullás miatt elkezd ritkulni, lassan „elkopik” a haj. Egyeseknél ez több évtized alatt zajlik le, valakinél akár fél-egy év alatt is megtörténhet, ami sokkoló hatást vált ki a szenvedő alanyból.


Terhesség utáni hajhullás

A terhesség alatt a női nemi hormonok szintje magas, ez a hajszálak növekedési ciklusának hosszabbodását eredményezi, így nem hullanak ki az egyébként kihullási szakaszba ért hajszálak. A szülés után azonban viszonylag rövid idő alatt drasztikusan lecsökken a női hormonok szintje, ezért azok a hajszálak is kihullásra ítéltetnek, melyeknek már régen nem a hajkoronában lenne a helyük. A folyamat néhány hónap alatt lezajlik és a kihullott haj helyett újabb pár hónap alatt teljes mértékben visszanő a haj.


Ciszták 

A nők több mint fele hajlamos ciszta-képződésre. Ez alapvetően nem veszélyes dolog, mivel gyorsan változik a helyzet: kialakulnak, megnőnek, majd kipukkadnak és eltűnnek, aztán megint új ciszta képződik, nő és eltűnik….A nagy cisztában lévő folyadék hormonokat tartalmaz, amely okozhat hajhullást.


Klimax

Előző blog bejegyzésemben részletesen foglalkoztam a klimax és a hajhullás összefüggésével. Most csak pár mondatban: a menopausa idején csökken a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) szintje, ami hajhulláshoz, kopaszodáshoz vezethet, amelyet fokozhat az a lehetőség, ha az illető nő hajhagymái genetikailag érzékenyek a férfi nemi hormonokkal szemben.


Örökletes tényezők

Vannak olyan nők, akiknél nem mutatható ki a férfi nemi hormon szintjének emelkedése a szervezetben, mégis kialakul náluk az androgén hajhullás. Ebben az esetben örökletes módon fokozott érzékenység alakul ki a férfi nemi hormonok jelenlétére.
 

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátlók szedésének hatása is válthat ki hajhullást és számítani kell arra, hogy a gyógyszer szedésének abbahagyása után még hónapok telnek el, amíg a probléma lassan rendeződik, tehát 6-8 hónap szükséges a normális szint helyreállásához.