A kortalan szépség világa

KLIMAX – minden megváltozik….

Két olyan időszak van a nők életében, amely drasztikusnak mondható változásokat hoz a testi-lelki állapotuk vonatkozásában egyaránt:
- az egyik a tinédzser kor, amely a nővé alakulás korszaka annak minden nehézségével és örömével, amikor „tombolnak a hormonok” és egy hullámvasúthoz hasonlatos a fiatalok élete.
- a másik a klimax, amikor éppen ennek az ellenkezője történik: a hormonok termelődése csökken, majd leáll, ennek következményeként szintén nagyon sok változás történik külsőleg, belsőleg egyaránt a hölgyeknél.

A klimax kezdete változó a nőknél: általában 45 és 55 éves kor körül következik be. Sokan nagyon nehezen élik meg ezt lelkileg, nehéz elfogadni azt, hogy könnyebben mennek fel a kilók a hasra, fenékre, combra, csípőre, átalakul a test, szárazabb vagy zsírosabb, rugalmatlanabb lesz a bőr és vékonyodik, őszül és hullik a haj. A NAMS (Észak-amerikai Menopausa Társaság) állásfoglalása alapján az 50 éves nők több, mint felénél következik be a változókor ideje alatt jelentős hajhullás-hajritkulás: androgén alopécia.
Kutatási eredmények kimutatták, hogy a hajhullás komoly lelki-pszichoszomatikus zavarokat okoz a nőknél ebben az időszakban, fokozva a más jellegű változások okozta megpróbáltatásokat. Ezek nyomán önértékelési zavar, depresszió, kedélyállapot hullámzás, életminőség romlás következik be, amely sok esetben szakember bevonását teszi indokolttá.


Klimax és a hajhullás

A klimax időszakában megváltoznak a hormonszintek a nők szervezetében. Az ösztrogén szint csökkenésére vetették vissza sokáig a hajhullás kialakulását, de későbbi kutatások szerint a progeszteron szint csökkenése is közrejátszik a folyamatban. De nem ilyen egyszerű a képlet: más tényezők is befolyásolják a klimax idején a hajhullást: genetikai hajlam, a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének növekedése, fejbőr problémák, pajzsmirigy problémák, stressz, de alapvetően a hormonális vonal a legdominánsabb. A stresszt is komolyan kell venni, mert legújabb kutatások szerint a tartósan magas inzulin szint és a stressz hormonok túlzott jelenléte fokozza a férfi nemi hormonok szintjének emelkedését a nők szervezetében.

Az androgén alopéciát  (AA - férfias típusú kopaszságot, hajhullást) a tesztoszteronból az 5-alfa- reduktáz enzim által létrehozott dihidrotesztoszteron (DHT) okozza, amely a szőrtüsző (hajtüsző) alsó részén, az ún. dermalis papillán ("hajhagyma") keresztül fejti ki a hatását. Itt az androgén receptorokhoz kapcsolódva a mátrix sejtek növekedését gátolja, amely klinikailag kialakuló
hajvesztéshez vezet. Ez a folyamat a miniatűrizáció, amely több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul.

Minél hamarabb fordul valaki szakemberhez, annál előbb lehet tartósan megszüntetni a hajhullást és annál nagyobb az esély arra, hogy a már kihullott haj nagy része visszanő, ilyenkor ugyanis a hajhagymák egy része megmarad, nem hullik ki, így a rendszeres Dutasteride kezeléssel viszonylag hamar visszanő a kihullott hajmennyiség kb. 40-50 %-a. A DHT képződését megakadályozó kezelést 2-3 havonta kell ismételni, hogy a hatás tartós legyen. 20 perc évente 4x és a hajkorona ismét a feje éke lehet.


Keresse orvos terapeutánkat, látogasson el web oldalunkra: www.mesoklinika.hu