A kortalan szépség világa

Szendi Gábor -Hajszálon múlhat

A most induló három részes blog sorozatomban egy elismert szakember, pszichológus, író, publicista, a SOTE egykori tudományos munkatársa, Szendi Gábor beszél a haj szimbolikus tartalmáról, a haj szerepéről. Megvilágítja, hogy a reklám propaganda, a gyógyszerek és egyéb gyógyhatásúnak beállított termékek gyártói hogyan befolyásolják hamis ígéretekkel, előre beállított kutatási eredményekkel a jóhiszemű vásárlót, aki kétségbeesetten keresi sokszor a megoldást proglémájára. Szendi Gábor a Tények és tévhitek népszerű internetes oldalán az egészség több területére kitér e vonatkozásban. Most a haj problémákkal, a hajhullás, a kopaszság IGAZI okaira és HATÁSOS kezelésére szeretnék rávilágítani a széles körben ismert és elismert szakember véleményét közölve.

 

Szendi Gábor:
Hajszálon múlhat

 

Ez a cikk a Boss magazinban jelent meg 2008 augusztusában.

Amióta csak az ember vonzereje növelés érdekében tudatosan manipulálja külsejét, a haj központi kérdés. A dús haj mindig is a fiatalságot és egészséget jelentette, a haj minőségromlása, hullása gyakran árulkodik betegségről, hiányállapotokról. Bár a férfiak, mivel körükben elég általános a hajritkulás és a kopaszodás, viszonylag fegyelmezetten állnak a kopaszodás kérdéséhez, mégis kevés az a férfi, aki, ha tehetné, nem a dús sörényt választaná. 


Az élet delelőjén érkező kopaszságot még inkább elfogadjuk, ám a húszas években induló hajritkulás sokak önértékelését döntötte már romba. A vizsgálatok szerint okkal aggódnak a férfiak kopaszságuk miatt, mert a nőknek valóban fontos a haj, s a kopaszodó vagy kopasz férfiakat kevésbé tartják vonzónak. Ma mindenki fiatal akar lenni, és a kopaszság az öregséget jelenti. A haj kultúrtörténetében a haj elvesztésének mindig valami baljós jelentése volt: gyász, vezeklés, megszégyenülés, alávetettség. A foglyokat a náci haláltáborokban vagy a börtönökben mindig kopaszra nyírták. De megszégyenítésként alkalmazták a haj lenyírását a nácikkal kollaboráló nőknél is. A tar fej a bűnösség jele. A bűneiért vezeklő, alázatosságát bizonyítandó, haját lenyírta, fejére hamut szórt. A bevonuló katonák alávetett helyzetét szimbolizálja a kopaszra nyírás (ezért ők a "kopaszok"). A kopaszság évszázadokig az egyéniségtől és a jogoktól való megfosztottságot jelentette. És Sámson története is a haj mágikus erejéről szól. A haj szimbolikus jelentéséről értekezett Hermann Imre pszichoanalitikus is, aki a hajat a megkapaszkodás szervének tekintette, s úgy vélte, a hajhoz való viszonyunk kapcsolati kötődéseinkről szól. Az 50-es-60-as években a fiatalok körében kibontakozó, a konzervatív értékek elleni lázadás egyik központi kérdésévé vált haj: a férfiak hosszú hajat növesztettek, a nők körében pedig divatba jött a fiús hajviselet. A manapság terjedő antidivat, a macsó férfiak körében dívó biliárdgolyó-fejűség egyik üzenete a függetlenség és a dominancia. De valljuk be, sokaknak egyszerűen kapóra jött divat, korai kopaszodásuk leplezésére. A haj minden divatkilengés dacára mindig is ékessége volt annak, akinek volt mivel büszkélkednie, és a férfiak és nők többsége ma is inkább dús hajkoronát szeretne.


Ezért aztán hatásos propagandával rengeteg hatástalan hajnövesztő szert lehet eladni.
Ezek két kategóriába sorolhatók. A hajerősítők örök slágerek, mert nincs emberfia, aki biztosan el tudná dönteni, tényleg hatásos-e a szer, ezért aztán biztos, ami biztos alapon örök rabjává válik az ember. A hajnövesztők más kategória, itt vagy nő a haj, vagy a vevő hamarosan csalódik és elfordul a terméktől. De nem is baj, a terméket erre találták ki. A hatástalan szereket arról ismerni meg, hogy egy-két kampány után eltűnnek a piacról. De aztán jön másik. Új vegyület, lehetőleg kiejthetetlen nevű, és titkos föld alatti laboratóriumokban kísérletezték ki, eredetileg a CIA-é számára. A biztos piacról gondoskodik az evolúció. A hatástalan szerek óriási piaca azért is meglepő, mert az utóbbi két évtized során több valóban hatásos szer is forgalomba került. Elmúltak már azok az idők, amikor 70-es években a Bánfi hajszesz kapcsán neves bőrgyógyászok nyilatkoztak ingerülten arról, hogy márpedig a haj nem nőhet
ki. De kinőhet. 


A következő blog bejegyzésben az androgén alopeciáról lesz szó, amely jelenlegi tudományos statisztikák szerint a a kóros hajhullás és kopaszodás leggyakoribb megjelenési formája nemre és korra tekintet nélkül. Sokszor azonban ezzel az érintettek nincsenek tisztában és tévútra indulnak a probléma megszüntetésében, rengeteg pénzt, időt és energiát áldozva fel feleslegesen.