A kortalan szépség világa

Szendi Gábor - Hajszálon múlhat 2. rész

2. rész
A hajciklus és az androgén alopecia (AGA)
 
Ebben a blog bejegyzésben az androgén alopeciáról lesz szó, amely jelenlegi tudományos statisztikák szerint a a kóros hajhullás és kopaszodás leggyakoribb megjelenési formája nemre és korra tekintet nélkül. Sokszor azonban ezzel az érintettek nincsenek tisztában és tévútra indulnak a probléma megszüntetésében, rengeteg pénzt, időt és energiát áldozva fel feleslegesen.
 
A hajciklus és az androgén alopecia
 
Az életkor előrehaladtával, nemre való tekintet nélkül, majdnem mindenkinek ritkulni kezd a haja. Az emberi rasszok kopaszodás hajlama erősen eltér, az európaiak kb. 50%-a kezd el férfiasan kopaszodni, míg az ázsiaiak, indiánok és feketék körében ritkább és enyhébb a kopaszodás. A kopaszodás nem csupán emberre, hanem sok állatra is jellemző. Hogy ennek mi az evolúciós haszna, nem tudjuk.
A hajnövekedés ciklikus. A haj növekedési fázisa, az anagén fázis, amely 2-6 évig tart. Ezt követi egy katagén fázis, amelyben a haj gyökere elsorvad, és a haj átmegy a telogén fázisba, amely 5-6 hétig tart, utána a haj kihullik, és a hajhagyma újra anagén
fázisba kerül. A mind a férfiaknál, mind a nőknél a 30-as 40-es évektől fejtetőn, halántékon kezdődő hajritkulást, majd kopaszodást androgén alopéciának (AGA) nevezzünk. Az elnevezés abból a régi megfigyelésből ered, hogy eunuchok, ill. az androgén (férfi nemi) hormonreceptor-érzéketlenségben szenvedő férfiak nem kopaszodnak.
Androgén alopéciában a haj anagén fázisa egyre rövidebb lesz, a hajhagymák mérete egyre csökken, a hajszálak is egyre vékonyabbakká válnak, és a haj egy idő után már nem tud olyan hosszúra megnőni, hogy kibújjon a bőr felszíne fölé. Az AGA hátterében erős genetikai hatást, poligénes öröklődést tételeznek fel, mert erősen kopaszodó apák fiúgyermekei is nagy valószínűséggel öröklik a hajlamot. E felismerésnek különösen a megelőzésben lehet fontos szerepe. Az AGA első jele férfiaknál a halántékvonal visszahúzódása, majd a homlokon ill. a fejtetőn megfigyelhető hajritkulás. Nőknél a hajritkulás a fejtetőt érinti, a menopauza után a folyamat felgyorsulhat, de végső kopaszodáshoz nem szokott vezetni, bár ez
keveseket vigasztal.
 
A hajhullás okainak vizsgálata vezetett el ahhoz a felismeréshez, hogy nem is egyszerűen a tesztoszteron, hanem annak egy aktívabb változata, a dihidrotesztoszteron okozza a bajt. Azon férfiak, akik egy ritka enzimdeficittel, nevezetesen a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakító 5-alfa-reduktáz enzim hiányával születnek, szintén nem kopaszodnak. Máig ismeretlen okból, a homlokon, fejtetőn és halántékon növő hajhagymák egyénenként eltérő mértékben, dihidrotesztoszteron érzékenyek, itt ez a hormon a hajhagymák miniatürizálódásához vezet, míg testszerte ugyanez a hormon a testszőrzet növekedését serkenti. A hormonérzékenység mértéke tulajdonképpen a kopaszodás és szőrösödési hajlam egyik fontos tényezője.
 
A hajnövesztés elmélete
 
E felismerések egyben utat mutattak arra, hogyan lehetne megállítani vagy lassítani a kopaszodást. Mivel AGA-ban a hajhagymák általában csak miniatürizálódnak, de el nem pusztulnak, ez reménykeltő a hajnövesztés szempontjából. A tesztoszteron szint csökkentése a hajhullás megállítására nem járható út a tesztoszteron sok más fontos hatása miatt, ráadásul a vizsgálatok többsége szerint a kopaszodó férfiakban vagy ritkuló hajú nőkben általában nem is magasabb a tesztoszteron szint. A másik lehetőség volna a hajhagymákon lévő dihidrotesztoszteron receptorok bénítása, s végül az is megoldás lehetne, ha sikerülne gátolni az 5-alfa-reduktáz enzim aktivitását, mert ekkor nem termelődne dihidrotesztoszteron.
 
A következő blog bejegyzésben feltárul a sokak által nem ismert TITOK: Hogyan lehet megállítani a hajhullások több, mint 90%-át nemre és korra való tekintet nélkül. Várok mindenkit a Blogomba!