A kortalan szépség világa

Szendi Gábor - Hajszálon múlhat 3. rész

3. rész
A hajhullás megállítása: Orvosi tűs mezoterápia DHT képződést blokkoló hatóanyaggal


A hajnövesztés gyakorlata
 
Az első 5-alfa-reduktáz gátlót, a finasteridet eredetileg prosztata megnagyobbodás kezelésére fejlesztették ki, mert a dihidrotesztoszteron az egyik felelőse e mirigy jóindulatú megnagyobbodásnak. Hamarosan kiderült, hogy a szert szedőknél csökken a kopaszodás, sőt hajvisszanövés tapasztalható. Egy nagy, két éves vizsgálatban 1879 férfi bevonásával igazolták, hogy napi 1mg finasterid a férfiak 66%-nál új haj növekedést idézett elő, és 83%-nál megállította a további hajvesztést. Gondos vizsgálatok alapján mondhatjuk, hogy 1 mg finasteridnek semmiféle káros mellékhatása nincs a férfi hormonális működésére nézve. (E cikk születése óta az utóbbi években azonban sokan megfogalmazták aggodalmukat, hogy a finasterid szedése szexuális diszfunkciókat eredményezhet, amelyek - egyes állítások szerint - akár a finasterid szedése után is fennmaradhatnak. Egy 2010-ben megjelent összefoglaló elemzés szerint, amely 12 placebokontrollos kettős vak vizsgálatot elemzett, a szexuális diszfunkciók a férfiak 1-1.5%-át érinthetik. Mindenkinek
egyénileg kell mérlegelnie tehát, hogy a kopaszodás vagy az esetleges szexuális probléma /csökkent libidó, merevedési zavar,  csökkent orgazmus/ izgatja-e jobban. A másik felmerülő probléma a finasterid okozta depresszió, ami tekintve a depresszió parttalan fogalmát, meglehetősen ingoványos terület.)

Nagy kérdés, hogy vajon nőknél használ-e a finasterid. A legtöbb szakcikkben azt a vizsgálatot idézik, amely nem talál javulást, és a szakirodalom - jogosan - arra figyelmeztet, hogy a termékeny korban lévő nőknél a kezelés alatti esetleges teherbeesés súlyos kockázatot jelent a magzatra nézve. Posztmenopauzában azonban ez a veszély már nem áll fent. Egy 37 fős vizsgálatban, a nem kívánt terhességet elkerülendő fogamzásgátlóval együtt alkalmazták a finasteridet, s 12 hónapos kezelés során 23 nő, eltérő mértékben, de csökkent a hajhullása. A vizsgálatból arra lehet következtetni, hogy valószínűleg olyan nőknél válik be a finasterid-kezelés, akiknél magas a dihidrotesztoszteron szint.

Az utóbbi években kifejlesztettek egy másik 5-alfa-reduktáz gátlót, a dutasteridet. Valójában 1-es és 2-es típusú 5-alfa-reduktáz gátlót ismerünk (mivel két enzim altípus van szervezetünkben), a finasterid csak a 2-es típust, míg a dutasterid mind az 1-es, mind a 2-es típust képes gátolni. Bár előbbit a finasteridnél 100-szor hatékonyabban gátolja, de ennek kisebb szerepe van a hajhullásban, míg utóbbit háromszor hatásosabban, és ez jobb hatást sugall a hajhullás kezelésében. Egy Mindkét 5-alfa-reduktáz gátlót legalább két évig kell szedni, hogy látható hatást fejtsen ki, és ha a kezelést abbahagyják, pár hónap múlva ismét ritkulni kezd a haj.  Aki azonban időben észbe kap, csökkentheti a hajhullást és megelőzheti, vagy évtizedekkel késleltetheti a kopaszodást. Persze csak saját felelősségre. Hisz nincsen beavatkozás kockázat nélkül - és e cikk szerzője csak a leírtak tudományos hitelességéért vállal felelősséget.

Tehát van megoldás a kóros hajhullások döntő többségét okozó 5-alfa reduktáz enzim által létrehozott DHT termelődésének blokkolására: a Dutasteride-kezelés.

A terápia azonban szájon át szedhető gyógyszerek formájában hosszabb idő után hozza meg az eredményt és annak megtartása érdekében folyamatosan szedni kell a gyógyszert.

Ennek a problémának a megoldására az utóbbi évtizedben gyakorlattá vált orvosi tűs mezoterápia, ahol célzottan a hajhagymákba juttatják be a Dutasteride hatóanyagot. Ez a helyi kezelés az esetleges mellékhatások előfordulását is minimálisra csökkenti, a hatás viszont szinte azonnali. Itt is meg kell jegyezni, hogy a 15 perces kezelést 2-3 havonta ismételni kell, mert a Dutasteride hatóanyag eddig fejti ki blokkoló hatását a DHT képződésre. A módszer hatásosságát már egyre több endokrinológus szakorvos elismerli és azt kutatások is igazolják:
https://www.superhumanstore.com/shg/mesotherapy-with-dutasteride-in-the-
treatment-of-androgenetic-alopecia


A kezelés részleteiről kérdezzék személyesen orvos terapeutánkat!
Pemuda Meso Stúdió - +36 30 922 4850